Steel Action
Det er ikke så tit, at jagtverdenen introduceres for en helt ny våbenkonstruktion, som er væsentligt forskellig fra det, som vi allerede kender til. Det er endnu mere sjældent at de nye konstruktioner rent faktisk bider sig fast. Tyske Steel Action har været her i 4 år…og virksomheden bliver hastigt større.
Af Jens Ulrik Høgh
Alexander Ostanin kom fra Rusland til Tyskland i 2002. Han arbejdede hos en maskinproducent, inden han fik job i våbenindustrien, hvor han hurtigt blev kendt som en effektiv våbenkonstruktør. Han arbejdede bl.a. for Merkel, Caracal og senest Blasergruppen, hvor han satte sit præg på en hel del af de våben, vi kender fra de firmaer i dag.
Men Ostanin trivedes ikke med produktudviklingen i de store firmaer, hvor arbejdsgangen ifølge ham var, at konstruktørerne typisk præsenteredes for en kravspecifikation - en ønskeliste over egenskaber – og så måtte konstruere et produkt, der på bedste vis lever op til dette. Netop den arbejdsgang fører ofte til mere komplicerede produkter end nødvendigt og i sidste ende stod man ofte stod med et våben, der ud fra en rent teknisk betragtning var mindre driftssikkert, mindre holdbart og ofte dyrere at producere, end det kunne have været, hvis man som udgangspunkt var gået efter en mere simpel konstruktion.
Alexander fik hele tiden nye ideer til forskellige tekniske løsninger, men i den udstrækning, at de ikke passede ind i et allerede igangværende projekt, lå det ikke i kortene at udvikle og teste de nye ideer.
En dag besluttede Ostanin sig for at følge en af hans egne konstruktioner til dørs. Han havde en ide til en robust rettrækkerriffel med et låsesystem helt i stål og en silkeblød låsegang. Eftersom alle de store producenter allerede har rettrækkerrifler i deres udvalg, var der ikke de store udsigter til, at nogen af disse var interesserede i en helt ny konstruktion, og derfor tog den russiske våbenkonstruktør det store spring og startede i samarbejde med forskellige investorer sit eget firma op i Köln. Navnet på virksomheden og riflen blev Steel Action. Det er måske ikke det mest sexede navn til en jagtriffel, men på den anden side siger navnet en hel del om produktet. En solid rettrækkerriffel konstrueret i stål. Ikke delvis plast eller aluminium, men stål. På IWA messen i Nürnberg 2017, udstillede Steel Action for første gang deres nye rifler på en stand bygget op af spinkle plastik picnicborde. Ingeniører er ikke så ofte markedsføringsgenier… og måske er det en rigtig god ting?
Enkel funktionalitet
Da jeg første gang håndterede en Steel Action, slog indtryk af kvalitet og robusthed mig først. Jeg kan – af helt principielle årsager – godt lide ideen om et våben, som grundlæggende er lavet af stål og træ. Riflen føles middeltung og har en rigtig god balance.
Låsegangen er fuldstændigt retlinet. Bevægelsen går lige tilbage, lige frem. Systemet er både letgående og indbyder intuitivt til håndfast betjening med lynhurtig repetering. Det roterende bundstykkehoved låser i låsestolens forreste del. Stål er i indgreb med stål. Ladegrebskuglen er relativt stor (optimeret til betjening med handske og i mørke) og den er lavet i et materiale, som matcher skæftet.
Der er to forskellige låsestørrelser at vælge imellem. HS – ”Hunter Short” – som er bygget til populære jagtkalibrer som .308 Winchester og 6.5 Creedmore. HM – ”Hunter Medium” – som spænder over kalibrer fra .30-06 og 9,3x62 til 7 mm Remington Magnum, .300 Winchester magnum og .338 Winchester magnum som også er den største kaliber i standardudbuddet.
Sikringsmæssigt lever riflen op til alle moderne tyske normer og er forsynet med en håndspænder for enden af bundstykket. Den er konstrueret til betjening med bageste hånds tommelfinger. I en hektisk drivjagtssituation kan sikringen betjenes med et tydeligt hørbart og mærkbart ”klik”. Med nogle sekunders træning også er muligt at spænde helt lydløst op til skud, når man sidder i en situation, hvor man bestemt ikke ønsker at signalere sin tilstedeværelse. Riflen er intuitivt let at betjene – selv med handsker.
Kikkertbaserne er standard Picatinny og er en integreret del af låsestolen. Fordelen er indlysende – der er ingen lim eller skruer, som kan løsne og udvalget af montager til rimelige priser er enormt. Steel Action fremstiller selv en aftagelig quick-montage (i stål). Den koster kun godt det halve af tilsvarende originalmontager fra konkurrenterne.
Piberne fremstilles af henholdsvis Lothar Walter og Heym. For de fleste kalibrers vedkommende kan man få riflerne med forskellige pibelængder. Standardpiberne er 19 mm i diameter ved munding og forsynet med 15x1 mm mundingsgevind for enkel lyddæmpermontage. Piben er fastgjort i låsestolen på traditionel vis – det er ikke et pibevekslingssystem.
Magasinet er et udtageligt dobbeltradet magasin som rummer 5 eller 4 patroner alt efter kalibrer. Man er med andre ord ganske godt rustet til selv fantastiske drivjagter med yderligere en patron i kammeret er. I øvrigt arbejdes der også på 10-skudsmagasiner til vildsvinefebrilske jægere. Riflerne leveres altid inklusive to standard-magasiner.
Aftrækket er fuldt justerbart fra 500-2.500 g. Det er et aftræk, der på alle leder og kanter lever op til moderne normer for et velfungerende riffelaftræk.
Alle ståldele er som udgangspunkt overfladebehandlede med nitro-carborering. Det er en sort overfladebehandling, som er betydeligt mere holdbar – og modstandsdygtig imod korrosion – end almindelig ”gammeldags” blånering. En hårdforniklet udgave (som ser ud som rustfri) er på vej. Denne udmærker sig med endnu bedre rustbestandighed, bedre slidstyrke (da hårdforniklingen er specielt udviklet til at øge slidstyrken på riffelløb og lægges på både den indvendige overflade i løbet og på de udvendige overflader) og et let nedsat behov for rengøring af piben.
Steel Action kan bestilles med traditionelle valnøddeskæfter i forskellige grader af luksuriøs åretegning, eller med et robust syntetskæfte. Steel Action fremstiller også ergonomiske træskæfter med masser af justeringsmuligheder, hvis man er til den slags. Riflerne findes også i linksudgaver – dog indtil videre udelukkende med træskæfter.
Jeg har selv haft lejlighed til at skyde med to forskellige Steel Action rifler på skydebanen. Der var ikke tale om en omfattende præcisionstest med forskellige typer af ammunition, men alt i alt har jeg vel sendt små 100 skud (i .308 Win) igennem riflen. Præcisionen er i den gode ende af skalaen. Jeg er derfor fuldstændigt tryg ved den side af sagen.
En rivende start
Våbenfabrikken, som ligger i ældre knopskudte bygninger i en baggård i Köln, er vanskelige at genkende som produktionslokaler for en moderne riffelproduktion. Der er sandt at sige ikke meget ”våbenfabrik” over det, men det er nok blot et udtryk for moderne produktionsmetoder.
Steel Action baserer nemlig produktionen på forskellige underleverandører. Arbejdet på selve fabrikken er begrænset til at samle delene til færdige rifler. Med nutidens moderne computerstyrede metalbearbejdningsmaskiner, kan man sagtens få delene produceret med hysterisk snævre tolerancer, så de vitterligt blot skal samles for at blive til leveringsklare rifler. På den måde kan folkene bag Steel Action koncentrere sig om det, som de er bedst til – nemlig at konstruere velfungerende rifler.
Lige nu er der 7-8 ansatte i firmaet, som oplyser, at de igennem de første 4 år har solgt omkring 5.000 rifler. Det er et afsindigt flot salgsresultat for et nystartet firma i en hård branche. Steel Actions popularitet på markedet er stadig stigende. Indtil nu er salgstallene mere eller mindre fordoblede hvert år. Det er særligt de tysktalende lande, som udgør Steel Actions marked, men våbnene er godt på vej ud i resten af verden og har haft forhandlere i Danmark gennem nogle år.
Den driftssikre og velfungerende konstruktion i kombination med en attraktiv pris, har vist sig at være en vindende opskrift for det lille tyske firma med stærke russiske aner. Detaljer som integrerede kikkertbaser (der passer til de mest almindelige montager), to magasiner ved levering og et standard-mundingsgevind er alle sammen med til at gøre Steel Action ”pakkeløsningen” mere attraktiv.