Køb af jagtkamera/ vildtkamera

Hvad skal du bruge vildtkameraet / jagtkameraet til?

Der er flere punkter du bør overveje inden du køber dit nye vildtkamera, jagtkamera eller overvågningskamera, kært barn har mange navne.

DU BØR OVERVEJE:

Om du let og hurtigt kan komme til kameraet og hvor meget lys der er i tidsrummet, hvor du primært vil have taget billeder (nat eller dag).
Hvor langt der er fra stedet du opsætter dit vildtkamera og til ”målet". Billigere jagtkameraer har blitz der ikke når så langt om som dyrere vildtkameraer har. Blitzene i billigere vildtkameraer har ofte IR (Infrarød) blitz som enten er farvet sorte eller hvor der er påsat et sort filter foran, som egentlig fungerer godt, men tager en del af afstanden. ”Målet” skal derfor være tættere på. 10 – 15 meter. Lidt dyrere vildtkameraer bruger de nyeste Blitz og desværre også dyreste. Blue 940NM er de nyeste.


Du bør også overveje om du vil komme der ofte, eller kun engang imellem. Tænk på batteri levetid. Et MMS/GPRS kamera bruger mere strøm. Der skal kommunikeres med sendeantennen og dette kræver strøm. Monter evt. eksternt batteri for længere levetid, eller også bør du overveje genopladelige batterier og en lille solfanger.


Overvej størrelsen på dit SD kort (medfølger normalt ikke). SD kortene er idag ikke en vigtig faktor fordi du på SD kortene, over 4 GB, vil kunne indeholde mange tusinde billeder. SD kortene idag er ikke en vigtig faktor fordi  SD kort på over 4 GB, kan indeholde mange tusinde billeder.

Til overvågning af virksomheder, gårde etc., hvor det er mennesker du vil sikre dig imod, så bør du overveje vildtkameraer med de bedste IR blitz eller allerbedst, vœlge et kamera med "black flash" og gerne med MMS / GPRS funktion, så du hurtigt kan reagere på uvedkommende. Du vil med MMS / GPRS vildtkameraer modtage en MMS og/eller en mail så snart der registreres bevægelse foran kameraet.

Til jagt, overvågning af veksler etc., er de bedste jagtkameraer - vildtkameraer rigtig gode. Dyrene skal kigger direkte ind i IR dioderne for, at registrere at der tages et billede. De bedste vildtkameraer - med IR kan optage billeder op til 25-30 meter. Den helt store forskel på de billige og lidt dyrere vildtkameraer bliver dog meget udtalt om natten eller i dårlig belysning. Blitzen, processoren og linsen vil i billigere kameraer ikke kunne giver dig helt optimale billeder. Her kommer linsens- samt processorens kvalitet virkelig til udtryk.
Hvis du kigger på bl.a Youtube, vil du se, at der er mange meninger om IR blitz (infra rødt). Vores erfaring er, at dyrene bliver skræmt af dem! Det betyder, at specielt de større og ældre dyr ikke kommer tilbage, hvis de én gang er blevet "skræmt" af blitz. Vi anbefaler til overvågning på loftet, hønsegården, overvågning af gårdspladsen (hvor kameraet sidder højt), vildtsvin foderpladsen, vildtkameraer med IR blitz. Alle andre steder bør du vælge et kamera med sort blitz (black flash) eller endnu bedre, de nye blå blitz (blue light 940). Blue light oplyser lige så langt ud som IR blitz
Se billeder herunder, taget med vores MG98. Nok det bedste på markedet lige nu. Se fjerene på den lettende due. Det er unikt for dette kamera.

Vær opmærksom på, at du skal bruge et SIM kort med enten fri MMS, eller fri data for at bruge vildtkameraer med mulighed for at sende MMS og Gprs (til mail). Dette medfører en månedlig udgift. jagt-jakt.dk har altid de billigste abonnementer på markedet.

Hvis du har brug for, at overvåge et område som er mere en 25m fra vildtkameraet, bør du overveje Timelaps. Se videoen

Timelaps kan sikre, at du får overblik over store områder du ellers ikke ville kunne overvåge.

TIMER

Med Timer kan du indstille kameraet til kun at optage billeder eller videoer, i et tidsrum du bestemmer. F.eks. på gårde hvor der er bevægelse i løbet af dagen, sættes optagelse til kun at være om natten. På foderpladsen bruger vi vildtkameraer om natten. Derfor er Timeren sat til at optage fra solnedgang til solopgang. Timeren i vildtkameraet har mange muligheder.

PIR SENSOR FØLSOMHED

Næsten alle vildtkameraer har i dag 3 indstillingsmuligheder. Lav, normal og høj. Høj bruges til små dyr, eller hvis der er en lang afstand til ”målet”. Sættes kameraet på "Høj" vil der ofte komme mange ”tomme” billeder, fordi overvågningskameraet bliver meget følsomt. "Højt" er en god indstilling til indendørs brug. ”Lav” bruges ofte om vinteren da, der i næsten alle vildtkameraer, også sidder i varmeføler som vil reagere voldsomt på varmeforskelle, på dyr og jord. Brug ”normal” til næsten alle dine normale optagelser.

MP (MEGA PIXEL)

som ved TV og PC skærme, så har opløsning  også en stor betydning her og der er også meget STOR forskel på kvaliteten af billedet. Selvom IPhone har væsentlig lavere opløsning (MP), så tager den stadig de bedste billeder.
På markedet er 75-80%, af alle vildtkameraer, lavet på baggrund af en 5 MP processor. Derefter laves så en interpolering. Interpolering kan beskrives ved, at tage et almindeligt billede på fx. 20 x 20 cm, træk da i hjørnerne så billedet billedet bliver 30 x 30 cm. Nu har du et større men ikke nødvendigvis bedre billede. De pixels (firkanter i billedet) skal være af høj kvalitet for, at de kan "trækkes" ud (se billedet herunder, her vises et billede som er pixeleret).

Det er derfor ikke altid en god ide at vælge den højeste indstilling, som kameraet kan klare. Dagsbilleder bliver som regel ok gode. Det er om natten vildtkameraet skal på "arbejde". Lav nogle forsøg for at få den kvalitet som passer dig.

OPSÆTNING AF VILDTKAMERAET

Noget vi ofte støder på, er en manglende forståelse for vigtigheden i at læse manualen. Derfor skal den være på dansk. Du vil opdage at dit vildtkamera ofte kan meget mere end du tror. Sæt dig ind i de grundlæggende regler for opsætning. du bør f.eks. ikke opsætte vildtkameraet fra Nord mod Syd, da du her vil få mange "sol" billeder. Billeder hvor der ikke er noget på, ud over solstriber. Vildtkameraet vil tro der er bevægelse når solen "spiller" i PIR sensoren. Skal du opsætte sådan, bør du lave et lille "tag", så solen ikke kan ramme PIR sensoren.

Hvis du er på udkig efter at investere i et nyt vildtkamera, kunne du overveje den nye atn kikkert.

EFTER KØB AF VILDTKAMERA

Tillykke med dit nye Vildtkamera / Overvågningskamera.

Dit vildtkamera er beregnet til at være ude, i al slags vejr. Dog er det IKKE beregnet til at sidde uden vedligehold. Du skal sikre dig, at kameraet altid er tørt indeni. Dette gør du ved, at tage kameraet ind i varmen og tørre det godt igennem. Fugt i kameraet er dens værste fjende. Der kommer fugt i kameraet ved hvert batteri skift, hver gang du åbner det for at se billeder osv. Når du så lukker det, flytter den sig til printplader, steder der er varmere end de omkringliggende områder, batteri poler osv.
Hvis dette står på, i over længere tid, så risikerer du at kameraet går i stykker og en reparation vil blive en omkostelig affære, da det ikke er dækket af garantien

Du bør læse ”Gratis Vildtkamera Guide”, hvis du ikke allerede har gjort det. Her findes gode råd til opsætning, placering af vildtkameraet osv. Du finder Guiden på vores hjemmeside.

Hvis du har købt et vildtkamera, med mulighed for at få sendt en mail eller en MMS, så er det vigtigt at du sætter dig godt ind i brugen af dette. Flere af vildtkameraerne vil f.eks. slukke for sende delen, når den er ved at løbe tør for strøm. Denne skal du så aktivere inden den ”virker” igen. Du skal også være meget opmærksom på, at nye vildtkameraer med mulighed for at kommunikere via en App eller en SMS Disse vildtkameraer bruger op til 10x så meget strøm som kameraer der ikke har denne funktion. Du bør derfor overveje at slå det fra i perioder, hvor du ikke kan tilse vildtkameraet.

 

Opsætning af vildtkamera med MMS

Når du sætter dit Vildtkamera op med MMS, for første gang, er det vigtigt at du sætter dig godt ind i den danske manual, som SKAL følge med alle kameraer solgt i Danmark. Du har ret til denne fra din leverandør/butik.

Ofte hører vi fra kunder, at rådgivningen omkring opsætning, i bedste fald er mangelfuld og i værste fald ikke eksisterende.

Det er ikke bare lige, at sætte et vildtkamera med MMS op.

Du skal kende til URL, APN osv. Lad os som fagfolk hjælpe dig med opsætningen.

KENDTE FEJL, NÅR DET GÆLDER OPSÆTNING AF VILDTKAMERA MED MMS.

  • Der anvendes +45 foran telefonnumre. Nogle kameraer kan genkende dette, andre kan ikke. Brug derfor altid 0045, så er du sikker på, at det virker.
  • Mobilselskabet 3 opererer på et andet netværk (3 netværket) og kan derfor, i mange tilfælde, ikke anvendes til GSM vildtkameraer
  • Brug af mikro sdkort. Mange kameraer har svært ved at læse fra mikrosdkort. Brug kun standard SD kort (som er min klasse (10) )

FAQ - Kamera

HVOR LÆNGE HOLDER BATTERIERNE I ET VILDTKAMERA / JAGTKAMERA?

Kameraerne bruge 8 AA-batterier. En uafhængig gennemgang tog mere en 4000 billeder og 50 videoer på et sæt batterier. Typisk kan du forvente 2-3 + måneder på et sæt batterier med gennemsnitlig trafik. Almindelige AA-batterier bør vare længere end genopladelige, men du kan selv beslutte, hvilke der fungerer bedst for dig. Jeg bruger AA Lithium i vintermånederne, fordi batterierne er normeret ned til-35C.
Bemærk, at billige AA batterier ikke udlader så meget energi som "dyrere" batterier. Dette giver specielt udslag på natbilleder, hvor der kan være meget stor forskel i kvalitet, og oftest meget grumsede billeder hvis det er for billige batterier. Bemærk!! Du skal altid tjekke udløbsdatoen på batterierne du vil bruge. Batterier aflader! Brug kun batterier med lang tid til udløb. Du risikere at dårlige batterier giver dårlige natbilleder og at MMS vildtkameraet pludselig ikke kan sende billeder. 
Du kan også sætte et eksternt batteri til vildtkameraet og dermed forlænge levetiden betydeligt. Hertil skal du bruge et kabel, som ikke medfølger, som du kan købe hos din leverandør.
Se tilbud på batteri, lader og kabel her

Kategori: FAQ

Batteri levetid i et vildtkamera

MIT JAGTKAMERA MED MMS VIL IKKE SENDE BILLEDER

Har du betalt din telefon regning? det lyder åndsvagt men, det er sket flere gange at vi har fået vildtkameraer retur hvor der ikke er betalt abonnement (læs mere)

Kategori: FAQ

Opsætning af Vildtkamera med MMS

HVORFOR SER JEG ET LILLE, RØDT FILTER I KAMERAET ØJET SOM VIRKER LØST

Hvorfor ser jeg et lille, rødt filter i kameraet øjet som virker at sidde løst og rulle rundt? Det røde filter foran linsen er et IR-filter som er designet til at bevæge sig op i skumringen og ned i morgen gryet. Det er filtret som sikre, at kameraet kan "se" blitzene om natten.

Kategori: FAQ

 

Lav en majsbombe

En hjemmelavet majsbombe lokker effektivt, når vildsvinene vælger anden føde i skoven.

Tag en 10l spand med låg
Hæld ca. 5 kg majs i, 1 pakke bagegær. Krydder evt med 5 dl. snittede roer.
har du evt. en mørk øl, kan den også med fordel tilsættes
Hæld nu vand på så alt er dækket, rør rundt.
Sæt låget på og tape til.
Lad det stå lunt et par dage.
"Bomben" er nu klar

En lille tilbagemelding fra en kunde der prøvede "bomben":

"Hej

Vi snakkede sammen sidst da jeg skulle lave Majs-bomber.

Lige opfølger på dette.

 I Tyskland - gav det ikke rigtigt noget. De kom ikke og besøgte mine bomber. MEN - da jeg var i Sverige for 1½ uge siden, der kom grisene og lavede 1 meter dybe huller i jorden. Jeg havde desværre ikke kamara med ud - da min jagtkammerater satte dem ud 1 dag før jeg kom - i stedet for samme dag. DVS - vi fik ingen grise - MEN - grisene var helt sikkert glade for majsen som var gæret. Derfor forsætter jeg forsøget og grise-jagten i Tyskland om et par uger, hvor jeg skal afsted igen.

Kan du nå at smide dette majs og kamara af iløbet af de næste par uger?

mvh

Nick" 

En Sjov film fra foderpladsen. Se godt efter hvordan vildsvin soen

https://youtu.be/AvgUP9XPXeQ

Sådan tager du en trikin prøve

Det er blevet meget enklere at tage sin trikin prøve på vildsvin.

Svensk Jægerforbund har lagt denne filmsekvens ud på nettet, der viser hvordan man gør:

Trikin test (åbner ny side, husk at maksimere selve filmen)

TRIKINTEST

  • 4.3. Vildsvin og andet vildt nedlagt under jagt, der er modtagelige for trikiner og som agtes anvendt til konsum, skal undersøges for trikiner. Det gælder uanset om slagtekroppen bruges i egen husholdning, sælges til en forbruger eller en vildthåndteringsvirksomhed eller detailbutik.
  • Vildsvin er, på grund af deres levevis, en oplagt kilde til trikininfektioner. Derfor skal alle vildsvin og svin, der lever vildt i naturen, undersøges for trikiner inden de må anvendes til konsum.
  • Det gælder også hvis vildsvinene lever bag hegn.
  • Andre vildtlevende dyrearter skal undersøges. Det kan dreje sig om store rovdyr eller om havpattedyr. Undtaget er drøvtyggere (hjortevildt) og lagomorfer (kaniner og harer).
  • Kravet gælder, hvis dyret skal konsumeres i Danmark, hvad enten dyret er nedlagt i udlandet eller i Danmark. Enhver jæger, vildthåndteringsvirksomhed eller detailbutik, skal opbevare dokumentation for undersøgelsen, samt opbevere resultatet i mindst 2 år.
  • Dokumentationskravet indebærer, at laboratoriesvaret kan fremvises enten elektronisk eller i papirform

 

TRIKINTEST PÅ VILDSVIN

Det er blevet meget enklere at udføre en trikin prøve på vildsvin

Svensk Jægerforbund har lagt denne filmsekvens ud på nettet der viser hvordan man gør Trikin test

Herunder er et godt sted vi selv bruger (teksten er på svensk)... det er enkelt og lige til.
Vi vedlægger kr 100 SEK i kuverten, så er den fixet:

rikiner är en parasit som lever i muskulaturen på djur som framför allt har möjlighet att böka i 
jorden, men tamsvin som fodras kan även få trikiner via fodret av en död trikinsmittad mus 
eller dylikt. Efter sin fortplantning vandrar trikinen upp i muskulaturen och förkalkar sig, 
vilket i detta stadiet kan vara ytterst plågsamt.

Symptom: Buksmärtor, muskelsmärtor, feber, svullna ögonlock och ljuskänslighet.

Inkubationstid: 8 – 15 dygn

Vanligaste förekomsten av trikiner finns i vildsvin, björn, häst och tamsvin (slaktsvin).

I alla köttätande djur kan trikiner förekomma. Trikiner är inte synliga för blotta ögat!!

Enligt svensk lag MÅSTE alla tamsvin, vildsvin, hästar och björnar testas för ev. 
trikinförekomst innan det serveras till andra personer, 
detta gäller även familjemedlemmar.

Allt kött testas idag enligt EU kommissionens förordning 2075/2005. kap.1 bil.1.

Allt kött som skall säljas vidare till konsument skall enligt lag testas för trikinos enligt 
Kommissionens förordning nr: 2075/2005 kap. 1 bil. 1.
Detta får enligt ny lag, 2006, endast ske på ackrediterade laboratorium för trikiner, 
godkända av SWEDAC.

Privatpersoner som skall använda sitt kött själv behöver inte enligt lag kontrollera köttet,
men en trikinanalys på ditt kött är en billig sjukförsäkring.

VAR PÅ GRISEN TAR MAN PROVET?

På vildsvin så är muskulaturen på frambenen det bästa stället (se bild nedan) då trikiner är 
blodförande och när vildsvinet rör sig så transporteras ev. trikiner ut i benmuskulaturen.
Njurtappen, fästet utmed ryggraden, är mest för stillastående djur, slaktsvin.
Kindmuskulaturen är en annan bit man kan ta på.
Tänk på att tungan inte är så bra då många tar fel. Man skall inte ta själva tungan utan 
tungmuskulaturen under tungan och det kan vara besvärligt vilket resulterar i att man får för lite kött.

OBS! Ta ordentligt med kött, minst 30 gram. Vid fynd av parasiter eller andra orsaker så MÅSTE vi ha 
tillräckligt med kött för att kunna sätta om / utesluta prover.

Måste man slänga köttet om det är smittat?
Under förutsättning att fryskedjan inte bryts kan man frysa köttet från -18ºC och neråt i 3 veckor 
(gäller endast tamsvin i dagsläget), men det är dock ej att rekommendera. 
Alternativet är att koka köttet på ett sådant sätt att trikinerna dör (+80ºC).

Grillning eller rökning är ej att rekommendera vid förekomst av trikiner.

Trikinanalys anser vi vara en billig sjukförsäkring!

PROVTAGNINGS- / PAKETERINGSANVISNING

HUR MYCKET KÖTT SKALL JAG TA OCH VAR TAR JAG DEN BÄSTA BITEN FÖR PROVET?

VILDSVIN / TAMSVIN
(25-50 GRAM):
  1. Frambenets stora muskel (läggen mellan knä och bog, se bild). 
    Rekommenderas dock ej på tamsvin.
  2. Mellangärdet (diafragman fästet utmed ryggraden) / njurtapp
  3. Tuggmuskulatur (kinden)

    Observera att provbitarna skall vara rent kött, d.v.s fria från fett och senor 
    (trikiner påträffas endast i köttet). Detta för att förenkla provtagningen för laboratoriet. 
    Tänk på att alltid ta ordentligt med kött om omprov behöver göras.

HUR PACKAR JAG PROVET?

Använd alltid dubbla plastpåsar (knyt var och en för sig). Har du fler prover märk påsen med samma 
märkning som du har på följesedeln. Exempelvis: 1, 2, 3 osv. så att du vet vilket prov som är vilket 
vid eventuella parasitfynd.
Använd endast en remiss vid inskickande av prov, även om du skickar in flera prov samtidigt.
Skicka gärna provet i vadderade kuvert, posten har gröna färdiga med porto som du kan lägga upp till
2 kg i, S, M, L.

OBS! Glöm ej skriva under remissen!

Följesedeln hämtar Du här :
beroende på om det gäller som privatperson eller företag.
Även som Privat person PDF

PRISLISTA

GÄLLER FR.O.M 20110901. 
VI RESERVERAR OSS FÖR EVENTUELLA PRISÄNDRINGAR.

VILDSVIN

Trikinprover
1-4 st      100:- / st inkl. moms
5-10 st     80:- / st inkl. moms
11-20 st   45:- / st inkl. moms
Gäller endast vid kontant betalning och utsvarning till en person via telefon, sms, fax, e-post.
Vid fakturering och eller intyg tillkommer 25:- i expeditionsavgift.

Paket 1: Trikinanalyser 30 st       3150:- inkl. moms
I paketet ingår 30 st vadderade och frankerade kuvert, remisser och trikinanalyser.
(105 kr per prov med allt inkluderat)

Paket 2: Trikinanalyser 15 st       1675:- inkl. moms
I paketet ingår 15 st vadderade och frankerade kuvert, remisser och trikinanalyser.
(ca 112 kr per prov med allt inkluderat)

Skicka provet / proverna till

JP Hästveda
Lunnvägen 5
280 23 Hästveda

Vid frågor eller mer information kontakta oss gärna!
Mobil:
070 - 278 48 28
Kontor / Fax:
0451 - 307 11  

E-mail:
jp.hastveda@telia.com

Följesedeln hämtar Du här :
beroende på om det gäller som privatperson eller företag.
Även som Privat person PDF 

(minst 50gr)
Mellangärde (minst 25gr)
Provbitarna förpackas i dubbla plastpåsar (knutna var och en för sig) märkta med samma märkning som på följesedeln. Lägg inte papper eller någonting annat ihop med köttet i plastpåsarna. Skicka i vadderat kuvert.
Mellan 1 - 4 prover = 100 kr / st, 5 - 10 prover = 80 kr / st och mellan 11 - 20 prover = 45 kr / st.Gäller endast vid kontant betalning. Utsvar till enperson och endast via sms, e-post, fax eller telefon vid ett och samma

Fodring af vildsvin

Denne artikler giver IKKE en entydig forklaring på hvordan man bedst fodrer sine vildsvin.

Det vi selv gør er, at have en foderplads hvor der er mindst en side med "skjul", så vildsvinene kan komme tœt på pladsen i skjul. Det synes vi gør, at de ikke er helt så nervøse når de kommer frem på foderpladsen.

Mange vil påstå, at fodringen er det vigtigste for at få "grise" frem. Vi oplever, at en god grisetjœre er mindst ligeså vigtig. Vi har prøvet almindelig tjœre (fx. Biltema) og rigtig bøgetjœre udviklet til at lokke vildsvinene. Der er ingen tvivl om, at begge typer virker, men der er heller ikke nogen tvivl om, at en god vildsvinetjœre er bedre! Den indeholder specielle tilsœtningsstoffer, som vildsvinejœgere har udviklet igennem mange år. Brug lidt flere penge på Vildsvinetjœren og spar evt. på foderet. 

Noget andet vi har stor effekt af, er aktivitetstønder! Ved at have dem på foderpladsen, sikrer vi at der bliver bedre tid til det perfekte skud og den "rigtige" udvœlgelse. Tønderne skal fastgøres så en bil ikke kan trœkke den op. Der er vanvittige krœfter på spil, når vildsvinene vil stikke af med maden.

SALTE OG SLIKKEPINDE

Man kan også bruge forskellige fodersalte og slikkepinde som alle sikrer, at vildsvinene bliver lœngere på foderpladsen. Specielt på den ene foderplads anvender vi kun Buck Expert lokkemidler. Meget teori er skrevet om lokkemidler. Vi kan blot konstatere, at de sidste 4 gange vi har været der, er der skudt vildsvin og set endnu flere. For os virker det som om at, specielt Eruption fra Buck Expert, er et hit på vildsvinene. Saltene ser ud til at virke godt på Frieslingerne.

MAJSFODRING

Majs er uundvœrlig når det gælder fodring af vildsvin. Vi fodrer ca. 6 sekunder, ½-1 time efter solnedgang. De seneste 4 gange, hvor vi har været på "jagten", er det blevet til 6- 5-5 og 2 grise. Majsen skal være af god kvalitet, ellers opleves det alt for ofte, at fodersprederen vil stoppe.

Tag gerne brød med som du ikke har fået spist, det ser vi også vildsvine gå efter. Jeg brygger selv en del øl, og resterne fra brygningen (malten) er så sukkerindholdig, at de gerne vil have det.

På selve sprederen er det vigtigt, at der monteres fuglebeskyttelse. På 3 uger oplevede vi, at skaderne havde tømt en 300 L tønde med majs. Efter beskyttelsen, kan fodertønden holde i næsten 2½ måned

Vidste du?

TDC ophører med at supportere 2G netværk i Danmark i 2014. Det betyder, at hvis har du et vildtkamera med abonnementt fra dem, kan du fra de stopper, ikke længere bruge det. Du skal skifte operatør. Jagt-jakt.dk har blandt de billigste abonnementer til vildtkamera her.

Betalingsmetoder
paymentlogo paymentlogo paymentlogo paymentlogo
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Find os på