Jeg har været på jagt hos Kjeld Nyhus Andersen og vil fortælle om mine oplevelser med min nye Clip On El Diablo

Jeg havde tilmeldt mig Kjelds jagt i Kalmar for at lære mere om vildsvinejagt, så jeg kan blive bedre og mere effektiv på min egen lille skydsjagt i Skåne.

Jagten gik fra torsdag aften til mandag morgen først i november 2017 under fuldmåne. Jeg ankom torsdag eftermiddag, som den første af 6 gæster. Det var to unge jagtvenner og 3 modne herrer. Vi snakkede i stuen mens Kjelds datter Natascha lavede lækker aftensmad.

Det var kun mig og en af de unge fyre (Kevin) der havde decideret natudstyr, ellers blev der taget til takke med lygte monteret på riflen. Jeg lånte min ekstra IR spotter ud, så chancerne blev forbedret. Jeg tog på jagt kl. 20, straks efter maden. De andre sad lige og mavede af og tog ud omkring kl. 21.

Første nat med mit nye El Diablo natsigte

Jeg sad i et gammelt tårn på en græsmark tæt på foderpladsen Birkehaven. Jeg havde åben mark 250M lige frem og ca. 100M til hver side. Det er Kalmar, så natsigte er tilladt. Der vrimlede med rådyr. Jeg så nok 15 rådyr den nat med op til 5 ude på en gang. Jeg så også en ræv på 200M, men lod den gå, da jeg synes den skulle en del tættere på. Sidst på natten sås igen rådyr ude på de 250M, helt nede i skovkanten på modsatte side. Øjnene lyser i IR sigtet, og de synes at være lidt tæt på jorden, men jeg var ikke helt klar på mit nye El Diablo natsigte, så jeg fik ikke stillet skarpt. Jeg kørte hjem kl. 05.00.

Ved morgenbordet kl. 9 kunne Kjeld fortælle at der var helt frisk-rodet i jorden i skovkanten længst væk, og de andre fik sig et billigt grin over at jeg havde siddet og sovet hele natten, mens grisene havde danset rundt i ring omkring tårnet. Alt imens jeg bedyrede at jeg ikke havde lukket et øje og havde været på vagt hele natten. Først da Kjeld fandt der var sammenfald mellem hvor jeg så øjnene lyse tæt ved jorden og grise roderiet fik jeg (en smule) genopretning. Det viste sig flere af de andre gæster havde oplevet gris, men ikke havde haft reelle skud chancer, blandt andet på grund af manglende natudstyr og var taget hjem over midnat. Jeg gik i seng igen og sov til ud på eftermiddagen.

 

Anden aften – foderpladsen Birkehaven

Næste aften, efter aftensmaden, satte jeg mig ud på foderpladsen Birkehaven. Her var der helt dødt, på nær en rå med to store lam, der listede på besøg to gange - to timer. Tårnet var veludstyret med lyddæmpende tæpper og behagelig siddestilling. Den skrå stige op til tårnet var virkelig behagelig at gå på i forhold til en traditionel stige. Jeg tog igen hjem kl. 05.00 med uforrettet sag.

Ved morgenbordet fortalte Kevin at han havde skudt en grævling, men ud over det var der ingen skudchancer. Da vi hentede den store flotte grævling, så jeg at de to unge fyre have siddet på to store høstede majsmarker, der lå op ad hinanden. Det lignede virkelig et godt sted med majsrester spredt over det hele og fod af alt fra rådyr til elg. 

 

Lørdag aften var jeg ved at være godt skudklar!

Kevin og jeg blev fulgt ud til nogle græsmarker omkring et gods. Kevin blev sat af først, og jeg blev fortalt at hvis jeg fulgte en markvej bag en lille bakke, var tårnet op ad de to græsmarker jeg skulle dække. Da jeg listede over bakken kunne jeg se en flok grise allerede var ude på græsmarken. Jeg har spildt et par chancer på min egen jagt, og Kjeld har helt tydeligt sagt, at har man chancen, skal man tage den med det samme. Jeg havde ingen skydestok med, men 20M længere fremme var et lille skur hvor tagryggen passede fint til anlæg. Jeg får lagt riflen på taget og tænder for min nyindkøbte El Diablo og XLR 850 IR lygte. Jeg kan se 8 grise på marken tydeligt. Der er en stor gris og 7 mindre. Jeg vurderer den store til at være en 80kg gris og de små var ca. ½ størrelse. Afstanden vurderede jeg til 130M.

Tråd korset står fast og sikkert på den store gris, og jeg klemmer en Sako Superhammerhead af. Først kommer skudknaldet og sekundet efter kommer anslagsklasket. Den store gris går i jorden som havde den fået en i panden med en boltpistol. Jeg repeterer og de andre grise flygter, men efter de har løbet kort stopper de op. Jeg sender et skud efter en af de andre grise og den kvitterer med et flot skrig ude på marken. Jeg skyder igen efter grisen der nu er i fuld galop. Herefter er der helt stille. Det eneste der bevidner, hvad der lige er sket, er hylstrene der rutsjer ned af taget og den store sorte klump, der ligger ude på marken. Jeg har fornemmelsen af jeg har skudt en stor gris og den er større end først antaget, men det er svært at lave præcise afstands og størrelsesvurderinger om natten, som jeg snart skulle finde ud af.

Jeg ringede efter Keld og han kom inden for få minutter. Jeg satte mig ind hans X-trail og vi kørte ned mod grisen. Vi kørte og kørte… Da vi endelig ankom lå der den største gris jeg har set. 150Kg orne med flotte tænder og ramt perfekt bag øret på 210M afstand! Havde det været dagslys havde jeg aldrig skudt på så lang afstand.

 

El diablo et god næsten for god kan man sige, da det så fint, klart og tydeligt ud i kikkertsigtet

Jeg havde holdt en anelse højt og fremme på bladet, men var så heldig at skuddet ramte lidt længere fremme, så det blev et halstræf i stedet, der sendte grisen i jorden hvor den stod. Den anden gris var ikke at se, og selv om vi ledte grundigt efter blodspor, var der intet at finde. Kjeld fik besøg af sweiss hundemand næste morgen, så vi besluttede at udsætte eftersøgningen til næste dag. Jeg synes dog jeg kunne høre det puslede inde i skoven, mens vi baksede kæmpegrisen op i kurven, og Kjeld sagde at grisene ikke nødvendigvis var løbet så langt væk, men ventede på ”far”.  Jeg satte mig op i tårnet, gemte mig i tæpper og skrev SMS’er til gud og hver mand og pralede :-).

En time senere kunne man pludselig høre det knagede og bragede i de tørre kviste i granskoven bag mig. Der blev også gryntet og jeg var ikke i tvivl om at nu kom der grise ud. Jeg blev siddende som forstenet. Tårnet var lavet af paller og bygget på en kæmpe 4M høj sten. Jeg sad fuldt oplyst af fuldmånen bag mig da to voksne grise trådte ud på grusvejen - kun 30M til højre for mig. Jeg rakte forsigtigt ud efter min riffel for ikke at skræmme ind i skoven igen. ”Lallende amatør” sagde Kjeld næste morgen :-) Jeg skulle have vendt mig i tårnet og have riflen klar når det var så tydeligt at nu kom der en chance. Nå, men jeg var der for at lære, og det det gjorde jeg lige der… Oplagt chance der er spildt.

Jeg kan intet se i min termiske Flir TK spotter, men da jeg for sjov kigger i IR kikkertsigtet kan jeg se to grise uden på den anden mark, mindst ½Km væk. Det er helt tydeligt en gris der står og kigger ind med skoven med tydeligt øjegenskin. Nu kører pulsen igen. Jeg kigger som hypnotiseret på denne gris. Den flytter sig ikke og efter 20-30 minutter beslutter jeg mig for at liste mig tættere på. Det er koldt og jeg har min kæmpe jakke på. Jeg lyner den af, da jeg er mere lydløs i min sweater jeg har indenunder. Idet jeg lyner ned, lyder der en trommehvirvel at tramp på ”min” mark til venstre. Jeg kan til min store irritation tælle 8 vildsvineklumper der forsvinder ind i skoven 50M til venstre. Så lærte jeg lektien IGEN! Dette var min tredje forspildte chance på turen. ”Lallende amatør” sagde Kjeld igen næste morgen :-) Man skal ikke have 100% fokus på et sted, men altid kontrollere HELE området før man larmer og en lynlås kan trækkes langsomt ned, så den ikke larmer lige så meget.

Da jeg så lister mig tættere på de to grise på den tilstødende mark, viser det sig at være en garage! Så tror da pokker jeg ikke kunne se den i den termiske. Historierne om folk der har skudt sten, køer og elge i troen om det var grise bliver mere og mere troværdige. Næste morgen viste det sig at den anden af de unge fyre, Lars, skudt en lige så stor orne på majsmarken. Den blev set i IR spotter, men nedlagt med lygte på riflen, så det kan lade sig gøre med simplere udstyr. Selv med en dygtig sweisshund fandt vi intet blod fra gris nr. to jeg skød på, så jeg håber at have ramt under grisen, som er blevet skræmt at jordsprøjtet.

 

Den sidste aften og nat

Den sidste aften forlod jeg selskabet og kørte ned til min egen jagt i Skåne hvor jeg sov i tårnet 5 timer indtil jeg kørte hjem til familien.

Jeg skal afsted til Kjeld i Kalmar igen. Kjeld har 100 % styr på sine grise. Han kender sit område og kender grisenes bevæges mønstre. Han gør sit bedste for at sætte jægerne der hvor der er størst chance for at skyde til noget. Han hjælper gerne med tips og tricks, hvis man spørger. Kjeld er en lidt firkantet fyr med tydelige meninger, som ikke pakkes ind og han er hjælpsom og fyldt med røverhistorier. Det har været en oplevelse både at prøve jagt i denne klasse og opleve Kjeld.

Tak for turen. Jeg kommer igen.